Majesteetti

Vertti Vesala kuuli kaksitoistavuotiaana, mitä drag queen tarkoittaa. Sitä ennen hän oli ehtinyt leikkiä äitinsä meikeillä yhdeksän vuotta.

 

Nico: Vertti Vesala, 15, olet drag queen ja meikkitaiteilija nimeltä Illuminatrix. Miten sinulla menee tällä hetkellä? Mitä sinulla on työn alla?

Vertti: Tällä hetkellä menee oikein hyvin. Käyn peruskoulua, kokeita on tulossa, ja lukioon pitäisi hakea. Lisäksi on kaikenlaisia projekteja ja erilaisia videojuttuja.

Teet drag queen –taidetta. Kerro lisää siitä.

Tällä hetkellä julkaisen Youtubessa drag queen –videoita. Lisäksi minulla on keikkoja, joissa olen paikan päällä drag queenina, mutta en varsinaisesti esiinny yleisölle.

Mistä sait kipinän? Milloin kiinnostuit dragista?

Olin kolmevuotias kun kiinnostuin ensimmäistä kertaa meikeistä. Silloin leikin äitini meikeillä ja revin hänen vanhoista yövaatteistaan itselleni asuja. Suunnilleen vuonna 2013 sain tietää, mitä drag queen tarkoittaa. Sitä ennen olin pukeutunut asuihin huvikseni. Sittemmin aloin harjoitella enemmän meikkaamista ja perehtyä drag queen –kulttuuriin.

Onko sinulla esikuvia meikkitaiteen ja drag queen –piireistä?

Esikuviani ovat muiden muassa drag-artisti Aquarian sekä RuPaul’s Drag Race -tv-sarjasta tunnetuksi tulleet Milk ja Alaska. Milk ei ole perinteinen drag queen, vaan hän tuo artistipersoonaansa maskuliinisia piirteitä, kuten parran tai viikset. Lisäksi hän käyttää hahmossa paljon maskuliinista kroppaansa.

Onko maskuliinisuuden tuominen drag-hahmoihin uusi ilmiö?

Ilmiö on ollut olemassa jo pidempään, mutta nyt siitä on viimein tulossa tavallista drag-piireissä. Drag queen ilmiönä on tietenkin vielä valtaväestölle melko tuntematon taiteenlaji.

Miten suomalainen drag-kulttuuri eroaa maailman drag-kulttuureista?

Yhdysvalloissa drag queenit esiintyvät klubeilla. Suomessa isot drag-tähdet esiintyvät teattereissa ja huvittavat keski-ikäisiä pukeutumalla julkkiksiksi. Arvostan suomalaista drag-taidetta ja dragille saa tietysti myös nauraa, mutta varsinaista alan hienoutta komediaa katsomaan tullut yleisö ei välttämättä tavoita.

Mitä drag-kulttuuri olisi omassa ideaalimaailmassasi?

Minua ei niinkään kiinnosta klubeilla esiintyminen, mutta ei myöskään Suomessa nyt nähtävä drag-kulttuuri. Enemmänkin olisin kiinnostunut siitä, että drag näkyisi esimerkiksi muotinäytöksissä.

Eli siitä, että drag-kulttuuri ei enää rajoittuisi drag queen –esityksiin?

Niin. Siitä on ollutkin muutamia esimerkkejä Muotiviikoilla tai esimerkiksi Voguen sivuilla. Drag-malleja on ollut tuttujen muotisuunnittelijoiden näytöksissä, ja Italian Voguessa on hiljattain ollut juttu New Yorkin drag queeneista ja drag-klubeista.

Ovatko suomalaiset lyöneet läpi alalla?

Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta eivät oikeastaan.

Jos sinun pitäisi mainita tunnetuin suomalainen drag-artisti maailmalla, kuka hän olisi?

Suomalaisia artisteja ei ole maailmalla ainakaan liikaa. Riku Campo, joka on nykyään meikkiartisti, Cristal Snow ja Jukka Kuronen ovat ehkä tunnetuimpia.

Missä päin maailmaa löytyy kiinnostavin drag-kulttuuri?

Yhdysvalloissa kulttuuri on ainakin monipuolisinta. New Yorkissa drag-kulttuuri sekoittuu paljon underground- ja klubityyleihin, ja siksi se on mielestäni kiinnostavin drag-kaupunki.

Muodissa sukupuolirajat on ylitetty. Klassisesti naisille suunniteltuja vaatteita suunnataan miehille ja päinvastoin. Myös sukupuolineutraalista muodista on taas hiljattain tullut suurten muotitalojen valikoimaa. Mitä ajattelet tästä kehityssuunnasta?

Mielestäni täydellinen maailma olisi sellainen, jossa kaikki voisivat käydä vaatekaupassa ja hyvillä mielin ostaa mitä tahansa. Ymmärrän toki, että kaikki miehet eivät halua katsella mekkoja.

Mikseivät haluaisi?

Jos meidät olisi kasvatettu eri tavalla ja kulttuurimme olisi erilainen, asiat voisivat olla toisin. Itse ostan suurimman osan vaatteistani naisten osastolta. Ne ovat mielestäni kivempia. Ei sen kanssa ole minulla ollut ikinä mitään ongelmaa.

Näetkö vaatteet naisten ja miesten vaatteina? Minkälaisesta muodista pidät itse?

Minusta vaatteet ovat vain vaatteita. Pukeudun fiiliksen mukaan. Tällä hetkellä minulla on päällä aika tavanomainen, laiska asu. Käytän paljon mustia vaatteita, mutta fiiliksestä riippuen myös värikkäitä. Kunhan vaatteissa pystyy hengittämään, sitten on kaikki hyvin.

Elät murrosikääsi. Miten näet drag queenina esiintymisen viisitoistavuotiaana?

Mielestäni se vaatii rohkeutta. Vaikealta tuntuu ympäröivä kulttuuri ja se, jos ei olisi kavereita tukemassa. Drag auttaa olemaan oma itsensä, ja myöhemmin elämässä ei toivottavasti tule tilanteita, joissa ei uskaltaisi kertoa omia mielipiteitään. Omakohtaisesti voin sanoa, että olen jo löytänyt sen mitä haluan, ja nyt teen sitä.

Minkälaista palautetta olet saanut videoistasi?

Suurimmilta osin palaute on ollut positiivista. Netissä tulee tietenkin myös nimettömiä kommentteja. Lisäksi asun pienessä kunnassa ja käyn pientä koulua, joten selän takana puhutaan paljon. Koulussa luultavasti kaikki tietävät, mitä teen, ja opettajat tulevat välillä kehumaan videoitani. Kaverini kannustavat ja suhtautuvat positiivisesti.  Monesti kysytään myös tyhmiä kysymyksiä, kuten haluanko olla tyttö. En halua, olen oikein tyytyväinen ihmisenä. En korosta olevani poika, joka meikkaa, vaan ihan vain ihminen. Myös perheeni on suhtautunut alusta asti hyvin. Suurimmat ongelmat ovat liittyneet siihen, että olen halunnut ottaa uuden lävistyksen.

Kuinka koet oman ikäpolvesi ajattelevan sukupuolirooleista? Ovatko ne katoamassa?

Suurin osa ei ole vielä luopunut vahvoista sukupuolirooleista. Onneksi osa kuitenkin on. Koulussamme ei ole sukupuolitettuja vessoja, ja muuta pientä. Monet äitini ikäisistä ihmisistä pitävät sukupuolineutraaliutta outona. Itseni ikäiset ihmiset miettivät hekin, miksi sukupuolirooleista tulisi luopua, mutta heillä ei välttämättä enää ole negatiivista suhtautumista asiaan.

Minkälaisen viestin haluaisit välittää itseäsi nuoremmille?

Tehkää sitä mitä haluatte, olkaa ennakkoluulottomia, sivistäkää itseänne. Kertokaa asioista muille, jotta ihmisistä tulisi ymmärtäväisempiä.